Gyógyszerekre immunis, új típusú gomba terjed Európában

Egy év alatt hatszorosára nőtt a fertőzések száma.

Forrás: EconimX, Spiegel2024. 05. 03. 15:12
Hand,Of,Doctor,Or,Scientist,Showing,A,Microbiological,Culture,Of,gomba,candida,auris
illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos gyógyszerre immunis a 2009-ben felfedezett Candida auris, olyannyira, hogy a WHO a legveszélyesebb kórokozó gombák között tartja számon. Németországban tavaly hatszor gyakrabban észlelték, mint a korábbi években – fogalmaz az EconomX a Spiegel cikke alapján.

Tavaly országszerte 77-szer észlelték a Candida aurist az Invazív Gombafertőzések Nemzeti Referencia-központjának adatai szerint. Egyelőre azonban nem tudnak olyan halálesetről Németországban, amely közvetlenül a gomba okozta fertőzés miatt történt volna. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem kell többé kezet mosni, a gomba veszélyes,

főleg a legyengült immunrendszerű emberekre.

A helyzetet bonyolítja, hogy a gomba rendkívül ellenállónak bizonyul, ugyanis számos gyógyszerre immunis és néhány fertőtlenítőszerre is, miközben emberről emberre terjed. Arról nem beszélve, hogy ha bejut a véráramba, vérmérgezést idézhet elő, ami halálhoz vezet.

Különösen a kórházakban érdemes odafigyelni, ugyanis a gomba kenetfertőzéssel terjed.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.